page_head_Bg

Рутина за нега на кожата пред и после вежбање: Следете ги чекорите подолу за да ја одржите вашата кожа без акни

Редовното вежбање е одличен начин да се постигне или одржи здрава тежина, да се промовира целокупното здравје и да се елиминираат токсините од телото. Меѓутоа, кога вежбате, мора да вршите правилни рутини за нега на кожата пред и по вежбањето. Имате тенденција да се потите многу за време на вежбањето, а оваа пот понекогаш може да ви ги затне порите и да предизвика пукање на вашата кожа. Дерматологот Џаишри Шарад и фитнес тренерот Јасмин Карачивала покажаа неколку едноставни совети кои мора да се следат пред и после вежбање преку серија видеа на Инстаграм за да илустрираат како да избегнете флеки и акни.
Во натписот споделен со видеото на нејзиниот времеплов, Јасмин напиша: „Пред да се потите, не заборавајте да ја следите оваа процедура за кожа“.
Дерматологот објасни дека шминката за време на вежбањето е главната причина за појава на акни на лицето. Порите на кожата се блокирани со козметика и пот, што предизвикува нејзино пукање. Затоа, важно е да ја избришете шминката од кожата.
Откако ќе користите марамчиња за отстранување на шминката, важно е да го измиете лицето со благо средство за чистење. Иако влажните марамчиња се навистина ефикасни во отстранувањето на шминката, треба да го измиете лицето за да се осигурате дека никакви остатоци нема да ги затнат порите на вашата кожа.
Д-р Џаишри истакна дека вежбањето може да предизвика потење, што може да доведе до дехидрација. Затоа, одржувањето на влажноста е од суштинско значење за здрава и транспарентна кожа. Затоа, не заборавајте да го навлажнете лицето по чистењето.
Никогаш не треба да прескокнувате крема за сончање. Доколку не сакате да користите хидратантни креми, д-р Џејшри препорачува да користите креми за сончање кои содржат навлажнувачки креми.
Иако грижата за кожата пред вежбање е важна, одржувањето после вежбање е подеднакво важно.
Д-р Џаишри рече: „Пред да го допрете лицето, погрижете се да ги измиете рацете бидејќи тие содржат бактерии и други микроорганизми кои биле во контакт со фитнес опрема“. За да се осигурате дека нема да ги ширите бактериите кои можат да предизвикаат акни на вашето лице, ве молиме прво измијте ги рацете.
По вежбањето, веднаш избањајте се. Главната причина за тоа е што ако потта не се измие подолго време, може да предизвика габични и бактериски инфекции. Затоа, од суштинско значење е веднаш по вежбањето да се истуширате и да облечете чиста облека.
Капењето може да ја исуши и дехидрира кожата. За да се осигурате дека вашата кожа останува хидрирана, мора темелно да го навлажнете лицето и областа на вратот.
Ако сте биле склони кон акни и флеки, задолжително следете ги овие едноставни и ефективни совети пред и после вежбање за да ја видите разликата.
Одрекување: оваа содржина вклучува препораки за давање само општи информации. Никогаш не може да го замени квалификуваниот медицински совет. За повеќе информации задолжително консултирајте се со специјалист или свој лекар. NDTV не е одговорен за овие информации.
„); render.focus(); api =”https://gen.ndtv.com/screenshot/webscreenshot.aspx?apikey=3cb0166badabscreenshot7bfa6b56b4c82c40b620&siteid=7&width=600&height=600&scale=1&id=”+id+”:ajpexy”urT. ”, jsonp:”повратен повик”, истек на време:10, асинхронизиран:!1, success:function(e){ var n=”"; loc = window.location; loc = loc.href ; loc = loc.replace („# ", ""); snapid = e.snapchatid; render.firebase.initializeApp({projectId:"firestore-realtime-push"}); render.firebase.firestore() .collection("snapchat.ndtv.com"). doc(snapid).onSnapshot(function(e){ var t=e.data(); imgpath = t.imagepath; if(imgpath!=”){n = loc+'? sticker=' + t.imagepath;рендер. location.href = „https://www.snapchat.com/scan?attachmentUrl=“ + n;} }) }, error:function(){ render.location .href = „https://www.snapchat.com /scan?attachmentUrl=” + n;} })}}


Време на објавување: 28.08.2021